Kullanıcı Ulusl ve Yerel yönetmeliği gözden geçirip güvenlik önlemler için ihtiyaçları belirlemekle yükümlüdür.
Talep; araç geçiş sıklığı, koridor genişliği v. Gibi yerel durumlara bağlıdır.
Kaza çarpışmaların sayısı; iyi idari yönetim, operatör disiplini, güvenlik renk ve yükleme ışıklarının kullanımı, araca göre doğru koridor genişliğinin belirlenmesi ve iyi koridor işaretleme sistemi sayesinde minimize edilebilir.
Köşe korumaları, Ayak korumaları – Rafların uçlarının korunması
Koridorlardaki araçların sürekli harekeleri rafların hasar görmesine yol açmaktadır. Rafların kenarları çarpmalardan dolayı en kolay hasar görebilen kısımlarıdır, bu yüzden onların korunması önerilir. Ayağın kenarını komple korumak için ayak bariyerleri (değişik ölçü ve biçimlerde) kullanılmaktadır. Standart ayak koruması, iki uç korumalarıyla desteklenen sigma-omega-CC Profil tipi ana traversten kurulmaktadır. Daha uzun sıralar için orta düzeyde destek konsolları monte edilmektedir
Ayağın ön korunması
Ayak koruma, yüklerin çarpması sonucunda oluşan hasarlardan korumaktadır. Özellikle hızlı hareket eden ürünler veya ağır ürünler stoklanan depolarada ayak korumalar rafın güvenliği ve dayanıklılığını sağlamaktadır.
Genişletilmiş ayak uçları – malların raflardan düşmesini engelleyen önlemler
Sıranın sonundaki ayaklara önem verilmelidir. Ulusal Güvenlik Yönetmeliğine göre bu ayaklar genişletilmiş olamıdır (ör. Almanya: 0.5 m, Fransa: 1 m, Türkiye 1 m…)
Üst korumalar
Ulusal ve Yerel Güvenlik Standartlarına göre üst geçitler boyunca korumalar olmalıdır. Bu üst korumaların biçin ve şekli depolanan paletlerin veya ürünlerin türü ve ağırlığına göre belirlenmektedir. Parmaklık, ızgara, metal ya da ahşap destekler uygulanabilir.
Palet arka durdurmaları
Palet duraklatma koruması: yükleme aracı kullanan şoförün paleti doğru yerleştirmesi için kullanılmaktadır. Raflara ekstra yükleme olması durumunda taşıma kapasite ayarlamalarına ilave edilmelidir.
Güvenlikli arka duraklatma: kazadan oluşan hasarlar ya da ürünlerin koridora düşmesini önlemek içindir. Bazen ürünlerin raflardan düşmesini önlemek için rafların arkasına tel örgü konulmaktadır
Kenar koruması – raf destekli zeminler ve mezaninler
İnsanların yüksekliklerden düşmesinin sonuçları o kadar tehlikelidir ki yüksek koruma gerektirmektedir. Kenar koruma şartları Ulusal Güvenlik Standartları tarafından kontrol edilmektedir.
Aziz DAĞ
Makina Mühendisi
Depo Raf Sistemleri Mühendislik Danışmanınız…
- HESAP MÜHENDİSLİK AZİZ DAĞ
- HESAP MÜHENDİSLİK MARKET RAFSTATİK RAFHESAP RAFSİST SANAYİ VE TİC. LTD. ŞTİ.
- RAFKON DEPO RAF SİSTEMLERİ VE MÜHENDİSLİK DANIŞMANLIK HİZMETLERİ ANONİM ŞİRKETİ